Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Nowa Zelandia jako kolonia brytyjska „poszczycić” się może potrawami typowo brytyjskimi takimi jak: fish and chips, burgery, hot dogi, a na śniadanie albo płatki z mlekiem albo tosty z dżemem.
Ryby i langusty to typowo regionalne dania z Nowej Zelandii Potrawy regionalne Nie ulega jednak wątpliwości, że w kraju tym można spotkać mnóstwo regionalnych przysmaków. Do jednego z nich należy kai, czyli maoryski przysmak. Składa się na tę potrawę wołowina, kurczak i oczywiście baranina z dodatkiem nieznacznej ilości warzyw. Pieczona jest w przysypanych ziemią kopczykach. Kai powinno się podawać na talerzach uplecionych z trawy i liści. Często jednak zastępowane są porcelaną wraz ze sztućcami. Do elementów kuchni nowozelandzkiej zaliczyć należy również sushi. Równie popularnym daniem o rodzimych tradycjach jest paje (rodzaj pierogów nadziewanych mięsem). Kuchnia egzotyczna Oprócz sushi i typowo brytyjskiej kuchni znaleźć tu można kuchnię prawdziwie indyjską, chińską, czy też tureckie kebaby. Będąc w mieście nie trudno trafić do włoskiej knajpki czy hiszpańskich tapas. Niewątpliwą atrakcją jest burger domowej roboty w przydomowym fastfoodzie. Najczęściej można takie knajpki spotkać w niewielkich miejscowościach. Burgery te urzekają smakiem i pomysłowością, bardzo popularne jest dodawanie do nich piklowanego lub konserwowanego plastra czerwonego buraka. Lody Twardzi Nowozelandczycy produkują najwięcej lodów na jednego mieszkańca i jedzą ich prawie tyle ile Amerykanie. Co więcej, oprócz tradycyjnych lodów na patyku trudno jest znaleźć w sklepie opakowania jednolitrowe lub mniejsze, które odpowiadałyby naszym potrzebom i trybowi życia (brak zamrażarki). Standardowym opakowaniem jest opakowanie dwulitrowe. Wina Nowozelandzkie wina słyną w świecie bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Większość win wyrabianych jest w rejonach Hawke's Bay oraz Marlborough. Bardzo często wędrując po tym pięknym kraju można wstępować do różnych winnic na degustację. Warto kupować wina deserowe, ponieważ ich jakość jest dużo wyższa nisz kupowanych u nas w kraju a i cena jest zaskakująco niska. Najlepsze wina białe Sauvignon Blanc, Chardonnay oraz Riesling zaś wina czerwone Pinot Noir Cabernet sauvignon i Merlot. O ile wina są w tym kraju wyśmienite, to piwo raczej nie zachwyciłoby swoim smakiem. Nowa Zelandia - miasta
Nowa Zelandia - co warto wiedzieć
Kuchnia Nowej Zelandii cz.1 - dodaj komentarz:
|