Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Czym nowozelandzka kuchnia może nas zaskoczyć? Jakie potrawy pojawiają się na tradycyjnych stołach i co można znaleźć w popularnym amerykańskim burgerze?
Specyficzny nowozelandzki chleb z figami i migdałami jest przysmakiem Śniadania Nowa Zelandia jest byłą kolonią brytyjską, dlatego większość potraw została do Nowej Zelandii przyniesiona. Na śniadanie zjada się najczęściej popularne zarówno w Wielkiej Brytanii jak i Stanach Zjednoczonych płatki z mlekiem i tosty z dżemem. Dania obiadowe to w dużej mierze naleciałości z Zachodu, jednak nowozelandzka kuchnia to także mieszanka innych kultur. Fast foody Znaleźć tu można fast foody, bary sushi, tureckie kebaby a nawet kuchnię indyjską. Na każdym rogu w każdym mieście kupić można hot doga, rybę podawana najczęściej z frytkami, hamburgera czy nawet grillowany stek. Co ciekawe, w Nowej Zelandii bary sushi odgrywają podobną rolę, jaką w Polsce odgrywają fast foody. W sushi barach na terenie tego egzotycznego kraju kupić można lunch, na który składa się całkiem pokaźna porcja za taką samą cenę, jak w popularnym McDonalds zestaw kanapek. Swojskie produkty Zresztą Nowa Zelandia jest jednym z niewielu krajów, do którego nie opłaca się importować gotowych dań do fast foodów. W kanapkach używane jest mięso i warzywa wyhodowane w Nowej Zelandii, dlatego wiele osób twierdzi, że smak potraw w nowozelandzkich McDonalds jest zupełnie inny od smaku tych, do których wszystkie składniki są sprowadzane. Kai - potrawa tradycyjna Jednak kuchnia Nowej Zelandii potrafi zaskoczyć. Na przykład do tradycyjnego burgera niektóre nowozelandzkie fast foody dodają plastry kiszonego lub konserwowego buraka czerwonego. Jest to dodatek dość nietypowy a daje zaskakująco smaczny efekt. Tradycyjnym nowozelandzkim smakiem jest kai – potrawa o maoryskich korzeniach. Na kai składa się wołowina, kurczak a także baranina z dodatkiem niewielkiej ilości warzyw. To potrawa typowo mięsna. Ceremonia jej przyrządzania nosi nazwę hangi. Kai pieczone jest w przysypywanych ziemią kopczykach. Podaje się je w koszykach z trawy i liści. Czasem można spotkać się z restauracjami, które podają kai na porcelanowych talerzach ze sztućcami, Nowozelandczycy jednak zgodnie twierdzą, że to niezgodne z ich tradycją. Pierogi i wino Kolejnym popularnym daniem o nowozelandzkich tradycjach jest paje. Jest to rodzaj pierogów nadziewanych mięsem. Co ciekawe, obiady w Nowej Zelandii jada się zazwyczaj wieczorem. Do obiadu najczęściej podawane jest wino – to rodzime znane jest ze swej klasy i walorów smakowych na całym świecie. Winiarni w kraju jest bardzo dużo, po wielu z nich oprowadzają doświadczeni przewodnicy, można również wybrać się na zwiedzanie winiarni samemu. Istnieje możliwość darmowej degustacji wina, należy jednak pamiętać o zwyczaju, zgodnie z którym po takiej degustacji wypada kupić choć jedną butelkę wina. Kuchnia dla każdego Kuchnia Nowej Zelandii to mieszanka zachodnich wpływów. Każdy może znaleźć tu coś dla siebie. Warte spróbowania są tradycyjne potrawy takie jak wymienione kai czy paje. No i należy pamiętać, żeby koniecznie spróbować nowozelandzkiego wina! Nowa Zelandia - miasta
Nowa Zelandia - co warto wiedzieć
Kuchnia Nowej Zelandii cz.2 - dodaj komentarz:
|